torsdag 4 juli 2013

Torsdag - byggande, tovning och berättelser


Idag var lägrets sista dag. Linda, som var med oss i måndags, kom tillbaka för att vi skulle jobba mer med ullen. Tanken var att vi skulle ha hunnit att tova mer material i måndags, för att idag ha att klippa och sy i. Men i måndags hade barnen fullt upp med sina sittunderlag och hann inte med så mycket mer.

Några av barnen sydde broscher av tovat material. Med hjälp av pärlor och knappar dekorerades broscherna. Emilia byggde en midsommarstång som hon klädde med ull och dekorerade med knappar. Ullen användes även till en flagga som Astrid skapade. Flaggan ska symbolisera Hantverkets vänner, som Astrid har döpt lägergruppen till. Så här förklarar hon flaggans design: Det grå symboliserar gammelvärlden, det röda är färgen på gamla byggnader, det gröna är naturen och den blå knappen står för havet.

Hantverkets vänner. Fint.


Linda visade oss hur man kan tova en stor boll med olika kulörer och sedan klippa sönder den så att de intovade kulörerna kommer fram som ett spännande mönster.



Varje dag har underbara Solveig från hembygdsföreningen, fixat fika och lunch till oss. Vi har kunnat jobba på ända fram till pauserna och då har allt varit framdukat! Ett stort tack till alla personer från Valbo hembygdsförening som har hjälpt oss den här veckan. Särskilt stort tack till Solveig, Bernt och Rune!


Efter lunch följde vi med Rune upp till museirummet en sväng. Rune visade och berättade om föremål som hembygdsföreningen samlat in under åren. Här fanns allt från fornfynd och gamla lås, till en barnvagn med järnhjul.





Under hela dagen byggde barnen vidare på sina hus som de började med igår. Det här var verkligen en aktivitet som var populär i gruppen. Husen växte sig allt högre och högre. Dekorativa små blomlådor kom till och de pyntades med grönska och blommor i form av grön ull och knappar i blomform. Nya sätt att bygga uppfanns hela tiden och jag är säker på att husen skulle komma att se annorlunda ut, mot för idag, om vi hade möjlighet att fortsätta att bygga i fler dagar.


Dagen avslutades med en tipspromenad med frågor på ämnen som vi jobbat med under veckan. Barnen har lärt sig mycket under veckan, det märktes på de bra resultaten från tipspromenaden!

Efter att diplom delats ut, kramar utdelats och vi alla sagt hej då till varandra, skildes våra vägar åt. För den här gången. Hoppas vi ses igen, det har varit en väldigt rolig vecka!

Länsmuseet vill också tacka Gästriklandsfonden, Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg, som genom ekonomiska medel gjort det möjligt för oss att genomföra detta första läger för barn!

Imorgon kommer jag att ge er några länkar på tema kulturhistoria, byggnadsvård och slöjd!

2 kommentarer:

  1. Tack för ett fint arbete med barnen! De har lärt sig massor och haft väldigt skoj samtidigt.

    SvaraRadera
  2. Tack! Vad kul att du berättar det! Ja, vi har haft en både rolig och lärorik vecka!

    SvaraRadera