måndag 1 juli 2013

Måndag - berättelser och tovning

Astrids docka av pinnar, kottar, barr och löv.

Nu är vi äntligen igång med lägret!

Klockan 9 i morse väntade sex förväntansfulla barn på att dra igång veckans aktiviteter. Alla fick en t-shirt med illustration av Johan Hörberg på Rithuset. De praktiska momenten fick dock vänta några timmar för förmiddagen ägnade vi åt att lära känna varandra, vilket visade sig vara väldigt lätt! Tillsammans med representanter från hembygdsföreningen fick vi en rundvandring i några av hembygdsgårdens alla byggnader och därefter fick vi lyssna till berättelser om hur det kunde vara att bo på en gård lik Valbo hembygdsgård, förr i tiden.

Rune berättar och visar.

Här är det Rune från hembygdsföreningen som berättar och visar föremål i en av stugorna på gården. Här fick vi se allt ifrån äldre tiders råttfällor till rävsaxar och matlådor i trä. Tillsammans letade vi upp funktionen på ett av föremålen som vi hittade i huset. Det var en liten kedja som var märkt med ett nummer, en slags kod, och den koden kunde vi leta fram i en pärm. Vi fick reda på att kedjan hade använts som hundhalsband en gång i tiden.

Felix, Emilia och Maja provsitter en gammal vagn.

Nu är det Cornelia, Erik och Astrids tur!

Inne i vagnförrådet finns en mängd gamla spännande vagnar. Vagnen vi trodde hade använts av kungar var i själva verket en likvagn! Barnen fick provsitta en av vagnarna, vilket var spännande. I vagnförrådet finns förutom vagnar och slädar också gamla barnvagnar och cyklar. Hur höll man egentligen balansen på en sån där hög cykel med ett stort hjul och ett pyttelitet hjul?

I skolsalen gäller det att sköta sig.

Vi tittade in i den gamla skolsalen. Här var det intressant och annorlunda, samtidigt som det ändå var en miljö som många av barnen på något vis känner igen sig i. Här kunde vi ha stannat länge, men vi var tvungen att bryta efter ett tag, för vi skulle gå och fika!

Ann berättar om livet på gården förr i tiden. Barnen satt tysta som små ljus.

Efter fikat följde vi med Ann Nilsén från länsmuseet in i huvudbyggnaden. Här fick vi lyssna på spännande historier om hur det kunde vara att bo i ett sånt här hus under 1800-talet. Tänk att en hel familj bodde tillsammans i köket och att så många rum stod tomma och bara användes till fest. Hur var det egentligen att vara tvungen att dela säng med flera av sina syskon? Varför var sängarna förr i tiden så korta förresten? Ja, ni, det var såna funderingar som vi pratade om och redde ut!

Lunch är extra gott att äta ute.

Äntligen är tovningen igång. Linda visar och hjälper.

Lunchen åt vi ute och därefter var det äntligen dags att börja jobba praktiskt! Till vår hjälp hjälp hade vi Linda Gustafson, tidigare textilelev på både Västerbergs folkhögskola och Sätergläntan, som berättade om hur man tovar ull. Alla barn fick tova varsitt sittunderlag. Det var inte helt lätt.

Lekstugan bjöd in till lek med utklädningskläder, föremål, dockor och gamla textilier.


Efter att den grå ullen tovats ihop lite grann, kunde vi börja lägga på färgad ull i de mönster som vi önskade.

Astrid gjorde prickar.

Alla jobbade på väldigt bra men bredvid oss låg lekstugan som lockade... Plötsligt var leken "mamma, pappa, barn i full gång, parallellt med tovningen... Lite lek i lekstugan och lite tovning! Simlsalabim så hade den från början mjuka och ulliga ullen, med hjälp av tvål och varmt vatten och små händer, tovat ihop sig till något som började anta formen av just ett sittunderlag! Efter att vi jobbat på olika mönster av färgad ull arbetade vi ihop sittunderlagen ytterligare genom att rulla dem i plastmattor.

Emilias sittunderlag är färdigt!

Felix underlag med konstnärligt mönster är färdigt!

Nu får alla sittunderlag hänga och torka tills imorgon då vi kommer igen.

Hepp! Sittunderlagen är färdiga! Nu ska de hänga och torka innan vi kan börja använda dem! 

Under dagen har vi haft besök av både Arbetarbladet och Radio Gävleborg. Imorgon kommer Gefle Dagblad. - Tänk om vi blir världskändisar nu!

Lägger ut länkarna här så snart artiklar och intervjuer finns publicerade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar