fredag 5 juli 2013

Tips på sommarlovsaktiviteter


Jag tänker nu ge er lite tips på ställen att besöka i sommar. Ställen där man kan uppleva, och även nästan leva, på gammelvärldens vis.

På Nymmenåsens fäbod i Storvik, vid Ovansjö hembygdsgård kan barn, i sällskap av föräldrar komma och leka på fäboden. Måndag - onsdag, klockan 10-15. Öppet 17 juni - 31 juli. Här får barnen prova på gamla hantverk, leka med trädjuren som finns i ladugården och klä ut sig i tidsenliga kläder. Matsäck får man ta med sig själv, eld finns på plats. I övrigt gratis. Vi har tidigare skrivit om fäbodleken här!

I Rengsjö, på Rengsjö hembygdsby, kan barn få prova på att leva som på Gammelmormors tid. Öppet tisdagar och onsdagar mellan 25 juni - 7 augusti. Barnen får klä ut sig i tidsenliga kläder, slöjda, snickra, arbeta i handelsboden, hoppa i hö, gissa bajset, tova med ull eller sköta om djuren. Och när man börjar bli hungrig serveras gammeldags mellanmål på fäbodvallen. Vi har tidigare skrivit om På Gammelmormors tid här.

Stenegård i Järvsö finns massor att se och uppleva! Här finns också Barnens Stenegård. I sex små stugor i hälsingegårdsstil kan barnen prova på olika aktiviteter som målning, broderi, snickeri mm. Ute på gården finns Barnens trädgård där man kan titta på odlingarna och experimentera inne i trädgårdslabbet. Läs mer om Barnens Stenegård här!

Det finns flera hälsingegårdar som är öppna för besök, några kan man till och med sova över i. Läs mer om hälsingegårdarna här! Vi har tidigare skrivit om Bo på hälsingegård här!

Behöver ni inspiration till husrenoveringen? Eller kanske rent av införskaffa material till den? Ja, då är ett  besök på Barrolin byggnadsvård i Torsåker eller Centrum för byggnadsvård i Gysinge att rekommendera!

Håll utkik på vad som händer inom slöjdvärlden genom att ha koll på Länskultur Gävleborgs utbud.

Ett digert utbud av kurser har Sätergläntan, hemslöjdens gård i Insjön. Under somrarna erbjuder Sätergläntan kurser som både barn och vuxna kan gå. Om inte annat så besök gården för inspirationens skull! Här finns ett mysigt kafé också!

Har ni fler bra tips på ställen att besöka under sommaren, lämna gärna en kommentar till inlägget. Titta också vad vi skrev under Kolla in!, förra sommarens semestertipsguide som vi hade på Byggnadsvårdsbloggen!

Nu kommer bloggen att vila tills det är dags för ett nytt läger, förhoppningsvis nästa sommar! Följ oss gärna på byggnadsvårdsbloggen! Länsmuseet Gävleborg önskar er alla en skön slöjd- och byggnadsvårdssommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar