onsdag 3 juli 2013

Onsdag - smide och byggande


Idag har barnen fått prova på att smida. Till vår hjälp har vi haft Smé Johan som vanligtvis håller till i Högbo Bruk. Johan kom och tände upp elden i smedjan redan tidigt i morse.

Under förmiddagen fick alla barn smida varsin grillpinne. Den hade de stor nytta av när det kom till lunchen eftersom vi idag grillade korv över elden i smedjan. Vi utnyttjade även elden till att grädda kolbullar, vilket alla barn tyckte var väldigt gott. Intresset för smedjan, elden och bälgen var väldigt stort hos barnen och Johan berättade för oss hur viktig smeden var förr i världen. Smeden hade faktiskt ett finger med i spelet i nästan alla situationer. Inom jordbruket, byggnationer, hemmet, vid krig osv.


Trots att smeden var så viktig i samhället förr i tiden, så var de ofta buttra och lite sura personer, berättade Johan för oss. Här försöker vi alla se ut som gammeltidens sursmeder!


Under eftermiddagen fortsatte verksamheten i smedjan, nu med målet inställt på smörknivar, vilket alla barn klarade galant! Några hann till och med att smida ett litet smycke!
Eftersom inte alla barn kunde vara i smedjan samtidigt har vi kört husbygge parallellt med smideriet. Jag hade införskaffat trästickor från Biltema och med hjälp av en limpistol kunde barnen bygga egna små hus. Nej, limpistol är inte vidare traditionellt och inte heller särskilt byggnadsvård, men det gäller också att anpassa aktiviteterna så att de passar barn! Och den här aktiviteten passade verkligen för barn! De var väldigt målmedvetna och fokuserade då de byggde!

Ännu en kreativ dag med sol på Valbo hembygdsgård. Imorgon är det torsdag och lägrets sista dag. Det går fort när man har roligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar