tisdag 2 juli 2013

Tisdag - pilflätning och schablonmåleri


Idag har vi haft hjälp av Åsa Hertzberg, slöjdare och tidigare elev vid Västerbergs folkhögskolas träutbildning. Åsa hjälpte oss under förmiddagen då vi flätade en kompostkorg av pil. I Gästrikland började människorna bygga sina hus med konstruktioner av flätad pil redan under Bronsåldern. Flätningen täcktes sedan med lera för att väggarna skulle bli riktigt täta.



Vi började med att bestämma diametern på korgen som vi skulle fläta och därefter ritade vi upp cirkeln på marken. Med hjälp av vassa träämnen bankade vi hål ner i marken som vi senare slog ner grövre pilgrenar i. Dessa hade vi först vässat till med yxa så att de blev riktigt vassa och kunde bankas ner i marken och bli stadiga.


I början var det faktiskt lite bökigt. Det var mycket att hålla reda på och det tog ett tag innan vi kunde se en liten vägg som började växa upp.



Sen fick barnen in snitsen och flätade på. Väggen växte sig allt högre. Vi hade Astrids navel som höjdmått! Så hög skulle vår korg få bli!

När korgen var färdigflätad klippte vi av alla utstickande pinnar och löv. Vi kapade också av våra stödpinnar som vi flätat kring. Alla barnen, inklusive Åsa och jag, är mycket nöjda med slutresultatet!


Vår korg imponerade även på alla farbröder som varje tisdag ses för att jobba på hembygdsgården. De beundrade korgen en ganska lång stund...



Även idag lockade lekstugan till lek. Några stackars barn hade mist sin mamma. Pappan var ute på havet. Endast storasyster kunde ta hand om alla syskon. Och det var många...






Under eftermiddagen provade vi på schablonmåleri. Det är ett väldigt tålamodsprövande och ganska svårt hantverk. Tänk att det finns byggnader med hela rum som har väggar dekorerade genom schablonmåleri! Några av schablonerna vi använde hade vi fått av Anna-Carin Åsbrink på Måleriverkstan på Stenegård i Järvsö. Mönstret som vi använde finns i en sal på hälsingegården Gästgivars i Vallsta. Barnen skapade även egna schabloner som de målade upp på skivor.

Idag var vi med i en artikel i Arbetarbladet. Och i ett inslag på Radio Gävleborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar