tisdag 1 juli 2014

Tisdag–rundvandring och täljning

Inför

Idag har vi haft Åsa Hertzberg, slöjdare och utbildad slöjdklubbshandledare, till vår hjälp. Åsa kom med bilen fullproppad med verktyg och späda björkstammar. Täljhästar, bandknivar och täljknivar hade hon fått låna av Eva Carlborg, hemslöjdskonsulent i Gävleborgs län.

Tälja ett

Täljhäst

Täljhäst två

Knivarna är sylvassa så bland det viktigaste vi har fått lära oss idag är att man måste sitta ner när man täljer samt att inte stoja runt med varken knivar eller trädstammar. Lärdomar som visade sig vara svåra att komma ihåg när hela kroppen bara vill busa och skapa. Efter ett litet tag var alla barn som uppslukade av täljningen. Det var väggkrokar som stod först på schemat men livliga fantasier skapade även hästar, båtar, pilbågar och gubbar.

Sjöstrandsgården

Råttfälla

Vi fick också en liten rundvandring med Bernt från hembygdsföreningen. Vi hälsade på i Sjöstrandsgården som ursprungligen stod i Kjessmansbo. I det lilla huset bodde längre tillbaka en skomakare med sin familj. Alla verktyg och föremål finns fortfarande bevarade i huset. Men av alla gamla föremål var ändå råttfällan det mest spännande!

I vagnen ett

I vagnen två

I skolan

I skolan två

Vi gick vidare till vagnhallen, där föreningen förvarar sin gedigna vagnsamling. Barnen var glada att få provsitta en av vagnarna. På väg tillbaka till träslöjden tittade vi in i skolsalen och lekte skola för en kort stund.

Måla

Gubbe

Samling

Ull

Några barn målade sina alster, andra lät dem förbli trärena. Solen tittade fram och vi hann inte ens med eftermiddagsfikat eftersom alla ville jobba på för att bli färdiga! Elsa klippte upp sina tovade bollar som hon gjorde igår och inuti väntade en vacker överraskning!

En intensiv dag som blev långt mer lyckad än Åsa och jag vågat hoppas! Alla barn verkar ha haft genuint kul idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar